Sfanta Mucenica Lucia, reprezentarea in iconografie si o icoana pictata in cadrul atelierului de icoane Divinart

Viata Sfintei Mucenice Lucia

Sfanta Mucenica Lucia  – 13 decembrie

Sfânta fecioară muceniță Lucia (283-304) s-a născut în Siracuza (Sicilia) și a primit moarte mucenicească pentru credința creștină în timpul persecuției lui Dioclețian, în jurul anului 304 d.Hr. Prăznuirea ei în Biserica Ortodoxă se face la 13 decembrie.

Nu există nici un dubiu referitor la cinstirea puternică de care se bucura Sfânta Lucia în Biserica Primară. Ea este una din puținele sfinte ale căror nume se regăsesc în canonul Papei Grigorie cel Mare, pe lângă rugăciuni speciale și antifoane ale ei în Sacramentariul său. De asemenea, Sfânta Lucia este pomenită în vechiul Martirologiu Roman. La începutul secolului al VIII-lea, Episcopul Aldhelm de Sherborne a inclus o scurtă descriere a vieții ei printre virginele din De Laude Virginitatis, iar Venerabilul Beda, la rândul lui, a inclus povestea Sfintei Lucia în propriul său Martirologiu.

Lucia s-a născut din părinți de viță nobilă și bogați în jurul anului 283. Tatăl ei era de origine romană, dar moartea acestuia la o vârstă tânără a lăsat-o pe Lucia în grija mamei, al cărei nume, Eutihia, pare să indice că era de origine greacă.

Mama ei, Eutihia, a suferit mulți ani de dizenterie. Lucia a auzit de renumele Sfintei Agatha din Palermo, patroane Cataniei; când cele două erau la Liturghie, s-a citit din Sfânta Evanghelie pericopa femeii care s-a vindecat de dizenterie prin atingerea de marginea hainei lui Iisus Hristos, ceea ce a făcut-o pe mama Luciei să se roage la mormântul Sfintei Agatha. Cele două au stat în rugăciune toată noaptea, până când au adormit de oboseală. Atunci Sfânta Agatha i-a apărut într-o vedeniei Luciei și i-a spus: “În curând vei fi gloria Siracuzei, așa cum eu sunt cea a Cataniei.” În acea clipă, Eutihia s-a vindecat.

Lucia și-a consacrat fecioria, în secret, lui Dumnezeu și și-a împărțit averea săracilor. Deoarece a refuzat să se mărite cu un păgân, pretendentul respins a denunțat-o prefectului Paschasius că este creștină și a fost arestată.

Înainte de toate, ea a fost condamnată să sufere rușinea prostituției; dar cu tărie de la Dumnezeu, ea a stat nemișcată, astfel încât ei nu au putut-o să o tragă la locul rușinii, și astfel ea și-a păstrat puritatea. Apoi, păgânii au încercat să o ardă de vie, și au îngrămădit legături de lemne în jurul ei și le-au dat foc, dar, din nou, Dumnezeu a salvat-o. Într-un sfârșit, a fost ucisă prin decapitare cu sabia și și-a dat duhul în mâinile Domnului. Sfântă Muceniță Lucia, roagă-te lui Dumneze pentru noi!

Numele de Lucia vine din latinescul lux sau lucis care înseamnă “lumină”, și, deoarece, ea a fost orbită de către torționaii ei, este considerată sfânat patroană a vederii, a orbilor și a lucidității

Despre Icoana Sfintei Mucenice Lucia

Nu se cunosc prea multe informatii.

Mai jos, Icoana Sfintei Mucenice Lucia

Icoana Sfanta Mucenica Lucia

Icoana Sfanta Mucenica Lucia

Pentru mai multe icoane, acceseaza pagina Catalog icoane

Pentru comenzi, acceseaza pagina de Contact sau suna direct la 0751 895 453 sau 0745 558 571