Sfanta Nina Luminatoarea Georgiei, reprezentarea in iconografie si o icoana pictata in cadrul atelierului de icoane Divinart

Viata Sfantei Nina Luminatoarea Georgiei

Sfanta Nina Luminatoarea Georgiei– 14 ianuarie

Sfânta Nina (sau Nino), cea întocmai cu Apostolii și luminătoarea Georgiei, este cea mai cunoscută dintre sfinții din Biserica Ortodoxă a Georgiei.

Sfânta Nina s-a născut în Capadocia în jurul anului 290, din părinți nobili și credincioși. Tatăl ei, generalul roman Zabulon, era rudă cu sfântul mare mucenic Gheorghe (și el căpetenie în armata romană), iar mama ei, Suzana, era soră cu patriarhul Ierusalimului, Iuvenalie.

Pe când Nina avea 12 ani, părinții ei s-a mutat la Ierusalim, și au deveni monahi: Zabulon pustnic în deșertul Iordanului, iar Suzana slujind pe cei săraci și în suferință la Ierusalim. La rândul ei, Nina a fost dată în grija stareței Niofora, și s-a dedicat rugăciunii și studiului Sfintei Scripturi.

Minuni

După câțiva ani, Nina pleacă din Ierusalim spre Armenia și Georgia, cu binecuvântarea patriarhului Iuvenalie, unchiul ei, spre a se închina Giulgiului lui Hristos, care se spunea că este în acele locuri. În anul 315 ajunge în Mtskheta, capitala regatului ivirit al Georgiei. Aici intră în anturajul regelui Mirian și a reginei Nana și săvârșește multe minuni: convertește la creștinism pe conducătorul sinagogii, Abiatar (dimpreună cu mai mulți evrei din comunitatea locală), o vindecă pe regina Nana, care era demonizată, cu rugăciunile ei redă vederea regelui Mirian. Acesta părăsește păgânismul închinării la idoli și primește creștinismul solicitând pe Patriarhul Eustatie ai Antiohiei ca să creștineze țara.

Sfânta Nina a trecut la cele veșnice la 14 ianuarie 338.

Mai jos, Icoana Sfanta Nina Luminatoarea Georgiei

Icoana pictata Sfanta Nina Luminatoarea Georgiei-Atelier de icoane Divinart Iasi

Icoana pictata Sfanta Nina Luminatoarea Georgiei-Atelier de icoane Divinart Iasi

Pentru mai multe icoane, acceseaza pagina Catalog icoane

Pentru comenzi, acceseaza pagina de Contact sau suna direct la 0751 895 453 sau 0745 558 571