Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul, reprezentarea in iconografie si o icoana pictata in cadrul atelierului de icoane Divinart

Viata Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul

Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul  – 7 ianuarie

In fiecare an, pe data de 7 ianuarie praznuim Soborul Sfantului Ioan Botezatorul. Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu. Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.

Ioan Botezatorul – “Ingerul Domnului”

Prorocul Maleahi l-a numit pe Ioan Botezatorul “Ingerul Domnului”, pentru ca avea sa-I gateasca calea (Mal. 3, 1), iar Mantuitorul recunoaste ca Ioan este “ingerul”de care a vorbit Maleahi (Matei, 11,10). De ce il numim inger intrupat? Pentru ca el a ajuns sa poarte in fiinta sa semnele biruintei asupra pacatului originar. Astfel, el nu-si mai castiga painea cu sudoarea fruntii. Evanghelistul Marcu precizeaza: “Si Ioan era imbracat in haina de par de camila, avea cingatoare din piele imprejurul mijlocului si manca lacuste si miere salbatica” (Marcu 1,6). Aceasta prezentare ne descopera marele ascet din Ioan, care invinge in fiinta sa inclinatiile spre pacat si devine vrednic sa-l vesteasca lumii pe Hristos. De aceea nu-i intamplator ca este reprezentat pe usile imparatesti ale altarelor ortodoxe, cu aripi de inger.

Misiunea Sfantului Ioan Botezatorul

Sfantul Ioan Botezatorul a avut menirea de a pregati poporul pentru primirea lui Mesia si de a-L descoperi si a-L face cunoscut lui Israel. Evanghelistul Luca noteaza, cu o extrema precizie, data la care Ioan Botezatorul a inceput sa predice: “In al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Pontiu Pilat era procuratorul Iudeii, Irod tetrarh al Galileii, Filip, fratele sau, tetrarh al tinutului Trahonitidei, iar Lisanias tetrarh al Abilenei, in zilele arhiereilor Anna si Caiafa, a fost cuvantul lui Dumnezeu catre Ioan, fiul lui Zaharia, in pustie” (Luca 3, 1-2).

Despre  Icoana Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul

Iconografia ortodoxa inchina Sfantului Ioan cele mai multe icoane, in comparatie cu ceilalti sfinti. El apare in urmatoarele icoane ortodoxe: Nasterea Sfantului Ioan (24 iunie), Botezul Domnului (6 ianuarie), Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august), Intaia si a Doua Aflare a Capului Sfantului Ioan (24 februarie), a Treia Aflare a Capului Sfantului Ioan (25 mai), Deisis (de o parte a Mantuitorului, impreuna cu Maica Domnului); icoana in care apare cu aripi, ca un Inger al Domnului (7 ianuarie); Icoana Pogorarii lui Iisus la Iad, unde Sfantul Ioan apare propovaduind celor de acolo Evanghelia lui Hristos.

Mai jos,  Icoana Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul

Icoana pictata Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul- Atelier de icoane Divinart Iasi2

Icoana pictata Sfantul Prooroc Ioan Botezatorul- Atelier de icoane Divinart Iasi2

Pentru mai multe icoane, acceseaza pagina Catalog icoane

Pentru comenzi, acceseaza pagina de Contact sau suna direct la 0751 895 453 sau 0745 558 571