Astazi pomenim pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Viata Sfantului Ap. Petru

Sfantul Apostol Petru – fiul lui Iona si fratele Apostolului Andrei, s-a nascut in Betsaida Galileei. Numele sau iudeu era Simon, insa Mantuitorul il va numi Chifa (piatra). Dupa o pescuire minunata pe lacul Ghenizaret, este chemat sa devina pescar de oameni. Sfantul Apostol Petru a propovaduit in Ierusalim, Iudeea, Samaria, Asia Mica pana in Babilon si in ultima parte a vietii, la Roma. Sfantul Petru a murit rastignit pe cruce, cu capul in jos, in anul 67, pe 29 iunie.

Viata Sfantului Ap. Pavel

Sfantul Apostol Pavel  era originar din Tarsul Ciliciei, din neamul Veniamin. Sfantul Pavel a fost elevul invatatului Gamaliel. Pavel locuia in Tars si lupta impotriva crestinilor. Sfantul Apostol Pavel a participat la uciderea arhidiaconului Stefan. Pe calea Damascului i se arata Hristos intr-o lumina orbitoare si il mustra: “Saule, Saule de ce ma prigonesti?”. Se converteste si primeste botezul de la Anania, episcopul Damascului. Sfantul Apostol Pavel a pornit in trei mari calatorii misionare si a scris 14 epistole care se gasesc in Sfanta Scriptura. A fost decapitat din porunca imparatului Nero, in anul 67.

Reprezentarea in iconografie:

Sfântul Petru : parul buclat si alb, cu barba. De regula este pictat tinand in mana o carte sau un papirus. În unele icoane, Sfântul Petru ține în mâna două chei, simbol care face trimitere la cuvintele lui Iisus Hristos: „Şi îţi voi da cheile Împărăţiei Cerurilor şi orice vei lega pe pământ va fi legat şi în Ceruri, şi orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat şi în Ceruri” (Matei 16, 19).A se vedea si cea mai veche icoana reprezentand pe Sfantul Petru, de la Manastirea Sf. Ecaterina din Muntele Sinai, realizata in tehnica encausticii.

Sfantul Pavel:parul saten, barba conica, frunte inalta (simbol al intelepciunii).De regula este pictat tinand in mana o carte, simbol al numarului mare de epistole scrise, cuprinse in mare parte in Noul Testament.

Despre Icoana Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Adesea, Sfintii Petru si Pavel se picteaza impreuna, tinand in maini Biserica Lui Hristos

Mai jos, Icoana Sfintii Apostoli Petru si Pavel.

Icoana Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Pentru mai multe icoane, acceseaza pagina Catalog icoane

Pentru comenzi, acceseaza pagina de Contact sau suna direct la 0751 895 453 sau 0745 558 571